Preskocit navigáciu

79. výročie oslobodenia mesta Banská Bystrica


79. výročie oslobodenia mesta Banská Bystrica

25. marca 2024 o 11:00 sa na Námestí SNP konal pietny akt kladenia vencov pri príležitosti        79. výročia oslobodenia Banskej Bystrice.

V rámci Stredoslovenskej operácie dostali sovietske a rumunské vojská za úlohu zavŕšiť operáciu oslobodením centra Slovenského národného povstania Banskej Bystrice. V ranných hodinách 25. marca 1945 sa začal boj o mesto z troch smerov.

Oslobodenie Banskej Bystrice pripomína Čierny obelisk na Námestí SNP – pomník padlým vojakom Červenej a Rumunskej armády. Jeho pamiatku si pripomenuli veliteľ Vzdušných síl OS SR generálmajor Róbert Tóth, zástupca náčelníka štábu pre podporu operácií Spoločného operačného veliteľstva plukovník Jaroslav Marko, príslušníci Ozbrojených síl SR a široká verejnosť. Za mesto Banská Bystrica sa pietneho aktu zúčastnili predstavitelia samosprávy a primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko.

„Na minulosť nesmieme zabudnúť a sme povinní sa z nej poučiť. Hľadajme k sebe cestu, skúšajme opäť a znova si porozumieť, pestujme vzájomnú toleranciu a úctu,“ je časť príhovoru primátora Banskej Bystrice Jána Noska.

Pripomínanie si tejto významnej kapitoly našich novodobých dejín je dôležité pre našu budúcnosť.

 


11112222

Autor: vvzs , Foto: vvzs - Dátum: 28.03.2024
Čítanosť: 929
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share