Preskocit navigáciu

Náčelník Generálneho štábu OS SR hodnotil výcvikový rok 2016


Náčelník Generálneho štábu OS SR hodnotil výcvikový rok 2016

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim dnes za prítomnosti prezidenta SR Andreja Kisku a ministra obrany SR Petra Gajdoša vyhodnotil výcvikový rok 2016 a informoval o prioritách na rok 2017.
Náčelník Generálneho štábu OS SR generál Milan Maxim konštatoval, že úlohy výcvikového roka 2016 boli splnené bez mimoriadnych udalostí, úmrtí pri výcviku, či bez vážnych zranení a bez veľkých škôd na materiáli, či technike spôsobených príslušníkmi ozbrojených síl. „Najvýznamnejšou výcvikovou aktivitou roku 2016 na území SR bola séria cvičení pod spoločným názvom SLOVENSKÝ ŠTÍT 2016. Cvičenie bolo rozsahom a cieľmi doposiaľ najväčším, zároveň bolo aj súčasťou programu cvičení NATO,“ uviedol. Príslušníci ozbrojených síl sa vo výcvikovom roku 2016 zúčastnili aj na významných cvičeniach mimo územia SR. Jedným z nich bolo cvičenie ANAKONDA 2016, ako jedno z najväčších medzinárodných cvičení členských krajín NATO v Európe, sa uskutočnilo na území Poľskej republiky. Významné bolo aj cvičenie LOCKED SHIELDS v Estónsku zamerané na oblasť boja proti kybernetickým útokom, kde príslušníci ozbrojených síl patrili medzi najlepšie pripravených účastníkov cvičenia.
Prezident Andrej Kiska, ktorý je zároveň hlavným veliteľom Ozbrojených síl SR, uviedol, že nemá pochybnosti o vlastenectve našich vojakov, ktorí robia česť Slovensku na misiách zahraničí a poďakoval sa im, že aj doma pomáhajú v krízových situáciách civilnému obyvateľstvu. Upozornil však, že slúžia často so zastaranou výzbrojou a výstrojom, čo súvisí s dlhodobou finančnou poddimenzovanosťou rezortu. „Veci sa majú tak, že naše ozbrojené sily nie sú v dobrej forme, že meškáme s väčšinou záväzkov. Pokladám za veľmi užitočné, aby sme sa spýtali každého politika, ktorý tento rok bude strašiť nejakým druhom ohrozenia, či a akým spôsobom presadzuje modernizačné plány našich bezpečnostných zložiek. Pri napĺňaní našich záväzkov ide o zodpovednosť vlády, ktorá sľúbila dať rezortu obrany 1,6 percenta HDP do roku 2020 a sľuby sa majú plniť,“ zdôraznil prezident Andrej Kiska.
Minister obrany Peter Gajdoš pri tejto príležitosti zdôraznil, že napriek jednoznačnej proeurópskej a proatlantickej orientácii sme garantom vlastnej bezpečnosti v prvom rade my sami. Pripomenul, že východiskové opatrenia na zvyšovanie obranyschopnosti rezort stanovil v aktualizovanej Bielej knihe o obrane SR a taktiež vypracoval plán použitia ozbrojených síl v čase vojny, ktorý už bol predložený na rokovanie vlády. Avšak našim ozbrojeným silám už roky chýba základný strategický dokument, ktorým je dlhodobý plán výstavby a rozvoja ozbrojených síl. „Potrebujeme jednoznačne zadefinovať, aké ozbrojené sily chceme, ale predovšetkým potrebujeme, aby sme dokázali splniť úlohy, ktoré nám vyplývajú z Ústavy SR a na ňu nadväzujúcich zákonov,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš.


Náčelník Generálneho štábu OS SR hodnotil výcvikový rok 2016Náčelník Generálneho štábu OS SR hodnotil výcvikový rok 2016Náčelník Generálneho štábu OS SR hodnotil výcvikový rok 2016Náčelník Generálneho štábu OS SR hodnotil výcvikový rok 2016Náčelník Generálneho štábu OS SR hodnotil výcvikový rok 2016 2Náčelník Generálneho štábu OS SR hodnotil výcvikový rok 2016 2Náčelník Generálneho štábu OS SR hodnotil výcvikový rok 2016 2Náčelník Generálneho štábu OS SR hodnotil výcvikový rok 2016 2Náčelník Generálneho štábu OS SR hodnotil výcvikový rok 2016 3Náčelník Generálneho štábu OS SR hodnotil výcvikový rok 2016 3Náčelník Generálneho štábu OS SR hodnotil výcvikový rok 2016 3Náčelník Generálneho štábu OS SR hodnotil výcvikový rok 2016 3Náčelník Generálneho štábu OS SR hodnotil výcvikový rok 2016 4Náčelník Generálneho štábu OS SR hodnotil výcvikový rok 2016 4Náčelník Generálneho štábu OS SR hodnotil výcvikový rok 2016 4Náčelník Generálneho štábu OS SR hodnotil výcvikový rok 2016 4Náčelník Generálneho štábu OS SR hodnotil výcvikový rok 2016 5Náčelník Generálneho štábu OS SR hodnotil výcvikový rok 2016 5Náčelník Generálneho štábu OS SR hodnotil výcvikový rok 2016 5Náčelník Generálneho štábu OS SR hodnotil výcvikový rok 2016 5Náčelník Generálneho štábu OS SR hodnotil výcvikový rok 2016 6Náčelník Generálneho štábu OS SR hodnotil výcvikový rok 2016 6

Autor: OOd NGŠ , Foto: Ivan Kelement - MO SR - Dátum: 31.01.2017
Čítanosť: 7195
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share