Preskocit navigáciu

Premiérový kurz EOD v Novákoch a na Lešti


Premiérový kurz EOD v Novákoch a na Lešti  

Národné centrum EOD a RCHBO v Novákoch organizuje premiérovo kurz špecialistov EOD na odstraňovanie improvizovaných výbušných zariadení pre príslušníkov OS SR. Riadiacim kurzu je kapitán Ondrej Michalec. Veliteľ NC EOD a RCHBO major Jozef Kasl zdôrazňuje, že na takejto úrovni sa kurz na Slovensku organizuje po prvý raz slovenskými špecialistami.

Jeden z inštruktorov kurzu rotmajster Vladimír Kusý dopĺňa, že obdobné kurzy vždy doteraz viedli americkí špecialisti. „Je to vlastne najvyššia úroveň kurzu v podmienkach OS SR. Kurz prebieha od konca júla do konca augusta. Jeho cieľom je zvládnutie súhrnu odborných úkonov a určených pyrotechnických a ďalších nevyhnutných činností pre odstránenie improvizovaných výbušných zariadení z priestoru, budovy, vozidla alebo osoby a uskutočniť postupy na obnovenie bezpečného priestoru incidentu.“

Jeho kolega a ďalší z inštruktorov rotmajster Michal Mieres, ktorý dva razy pôsobil v operácii ISAF v Afganistane ako veliteľ slovenského EOD tímu pripomína, že frekventanti kurzu sa oboznámia a musia zvládnuť problematiku EOD spôsobilosti na základe štandardov NATO. Naučia sa používať špeciálne národné EOD vybavenie, identifikovať miesto na výrobu podomácky vyrábaných výbušnín, zber foréznych stôp a poskytnúť odborné poradenstvo v problematike EOD spôsobilostí, hlásení a materiálneho vybavenia EOD tímov.

Účastníkmi kurzu sú príslušníci seredského ženijného práporu a rožňavského práporu RCHBO. Veď práve v Seredi by mala vzniknúť jednotka EOD. Spokojnosť so zameraním a obsahom kurzu vyjadril rotný Martin Nižný zo ženijného práporu, ktorý bol dva razy v operácii ISAF a koncom minulého roku sa vrátil z Iraku, kde školil irackých vojakov v odmínovaní, ale aj náčelník skupiny EOD v rožňavskom prápore RCHBO nadporučík Peter Ujházy, či rotmajstri Peter Klein a Marián Kostra zo ženijného práporu.

Všetkých čaká zvládnutie teoretickej časti kurzu, ktorá sa uskutočňuje v priestoroch Národného centra EOD a RCHBO v Novákoch. Vyvrcholí písomným testom. Praktická časť kurzu bude následne pokračovať v Centre výcviku Lešť, kde sa uskutoční aj praktická časť záverečnej skúšky.


Premiérový kurz EOD v Novákoch a na LeštiPremiérový kurz EOD v Novákoch a na LeštiPremiérový kurz EOD v Novákoch a na LeštiPremiérový kurz EOD v Novákoch a na LeštiPremiérový kurz EOD v Novákoch a na LeštiPremiérový kurz EOD v Novákoch a na LeštiPremiérový kurz EOD v Novákoch a na LeštiPremiérový kurz EOD v Novákoch a na LeštiPremiérový kurz EOD v Novákoch a na LeštiPremiérový kurz EOD v Novákoch a na LeštiPremiérový kurz EOD v Novákoch a na LeštiPremiérový kurz EOD v Novákoch a na LeštiPremiérový kurz EOD v Novákoch a na LeštiPremiérový kurz EOD v Novákoch a na LeštiPremiérový kurz EOD v Novákoch a na LeštiPremiérový kurz EOD v Novákoch a na LeštiPremiérový kurz EOD v Novákoch a na LeštiPremiérový kurz EOD v Novákoch a na LeštiPremiérový kurz EOD v Novákoch a na LeštiPremiérový kurz EOD v Novákoch a na Lešti

Autor: MO SR Jozef Žiak , Foto: MO SR Jozef Žiak - Dátum: 10.08.2018
Čítanosť: 6700
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share