Preskocit navigáciu

Veliteľské zhromaždenie náčelníka Generálneho štábu OSSR v znamení oceňovaní, vyhodnotení, ale aj úloh


Veliteľské zhromaždenie náčelníka Generálneho štábu OSSR v znamení oceňovaní, vyhodnotení, ale aj úloh

Dnes, druhým dňom v podobe odborných prednášok, vyvrcholilo tohtoročné veliteľské zhromaždenie náčelníka Generálneho štábu OSSR. Zhromaždenie sa nieslo v duchu nového konceptu plánovania, zároveň bolo prvým veliteľským zhromaždením od ustanovenia nového náčelníka generálneho štábu do funkcie a zároveň posledným vo funkčnom období úradujúceho prezidenta Slovenskej republiky.
Ako už vo svojej otváracej reči uviedol generálporučík Zmeko, hlavným úsilím na ktoré upriami pozornosť veliteľského zboru, je zlepšenie operačnej pripravenosti ozbrojených síl, teda zlepšenie ich schopnosti včas a účinne splniť svoju hlavnú, zákonom danú úlohu.
Úvod protokolárnej časti za účasti prezidenta Slovenskej republiky a predstaviteľov rezortu obrany na čele s ministrom Petrom Gajdošom, patril oceneniu príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny a príslušníka 11. mechanizovaného práporu odovzdaním medailí za zranenie v boji a odznakov za bojový kontakt. Náčelník Generálneho štábu OS SR zdôraznil, že za napĺňaním zahraničnej bezpečnostnej politiky Slovenska a nasadzovaním našich vojakov netreba vidieť len anonymné jednotky. „Za každým z nich je aj veľký ľudský príbeh. Naši vojaci nechodia do zahraničia bezcieľne, alebo sa len vyskytovať a prezentovať sa. Ale plnia veľmi náročné operačné úlohy a v rámci týchto operačných úloh je riziko všade prítomné. Dostávajú sa do kontaktu s potenciálnym nepriateľom. Skutočným, ktorý na nich vedie ozbrojený útok. A pri tejto činnosti prejavujú svoju osobnú statočnosť a hrdinstvo. Zároveň sú však často zranení. Kvôli tomu ich oceňujeme,“ povedal generálporučík Zmeko.
Po odovzdaní ocenení sa pozornosť prítomných funkcionárov upriamila na zhodnotenie uplynulého roka z úst ministra obrany. Minister Gajdoš zároveň prítomných ubezpečil, že rovnako ako rok 2018 bol rokom modernizačných projektov tak rok 2019 bude rokom vojaka, kde sa pozornosť vedenia rezortu sústredí na potreby vojakov.
Ústredným bodom veliteľského zhromaždenia, tak ako každý rok bolo vystúpenie náčelníka Generálneho štábu OS SR, v ktorom nie len vyhodnotil výsledky uplynulého roku, ale najmä objasnil veliteľskému zboru očakávaný cieľový stav v roku 2019. Hlavnou témou vystúpenia generálporučíka Zmeka bola operačná pripravenosť ozbrojených síl a faktory ktoré ju priamo, či nepriamo ovplyvňujú. „Dobrá správa je, že sa nám podarilo zastaviť postupný prepad operačnej pripravenosti, ktorý tu bol už dekádu predtým. V tomto úsilí budeme pokračovať aj naďalej. Zároveň budeme napĺňať úlohy, ktoré nám vyplývajú zo záväzkov z členstva v Severoatlantickej Aliancii, medzinárodného krízového manažmentu, ako aj úlohy spojené s ochranou vzdušného priestoru našej krajiny,“ uviedol generálporučík Zmeko.
Na záver oficiálnej časti veliteľského zhromaždenia sa prítomným hlavným funkcionárom prihovoril prezident Slovenskej republiky a hlavný veliteľ ozbrojených síl Andrej Kiska, ktorý vo svojom príhovore ocenil pretrvávajúcu dôveru občanov a politikov v ozbrojené sily, ako aj navýšenie finančných zdrojov, zároveň však pripomenul zodpovednosť ležiacu na pleciach vojakov, nakoľko oni sú garantami odbornosti vo verejnej diskusii otázok obrany.
Záverečný deň veliteľského zhromaždenia sa niesol v duchu odborných prednášok a diskusie na rôzne vojensko-bezpečnostné témy.


Veliteľské zhromaždenie náčelníka Generálneho štábu OSSR v znamení oceňovaní, vyhodnotení ale aj úlohVeliteľské zhromaždenie náčelníka Generálneho štábu OSSR v znamení oceňovaní, vyhodnotení ale aj úlohVeliteľské zhromaždenie náčelníka Generálneho štábu OSSR v znamení oceňovaní, vyhodnotení ale aj úlohVeliteľské zhromaždenie náčelníka Generálneho štábu OSSR v znamení oceňovaní, vyhodnotení ale aj úlohVeliteľské zhromaždenie náčelníka Generálneho štábu OSSR v znamení oceňovaní, vyhodnotení ale aj úloh 2Veliteľské zhromaždenie náčelníka Generálneho štábu OSSR v znamení oceňovaní, vyhodnotení ale aj úloh 2Veliteľské zhromaždenie náčelníka Generálneho štábu OSSR v znamení oceňovaní, vyhodnotení ale aj úloh 2Veliteľské zhromaždenie náčelníka Generálneho štábu OSSR v znamení oceňovaní, vyhodnotení ale aj úloh 2Veliteľské zhromaždenie náčelníka Generálneho štábu OSSR v znamení oceňovaní, vyhodnotení ale aj úloh 3Veliteľské zhromaždenie náčelníka Generálneho štábu OSSR v znamení oceňovaní, vyhodnotení ale aj úloh 3Veliteľské zhromaždenie náčelníka Generálneho štábu OSSR v znamení oceňovaní, vyhodnotení ale aj úloh 3Veliteľské zhromaždenie náčelníka Generálneho štábu OSSR v znamení oceňovaní, vyhodnotení ale aj úloh 3Veliteľské zhromaždenie náčelníka Generálneho štábu OSSR v znamení oceňovaní, vyhodnotení ale aj úloh 4Veliteľské zhromaždenie náčelníka Generálneho štábu OSSR v znamení oceňovaní, vyhodnotení ale aj úloh 4Veliteľské zhromaždenie náčelníka Generálneho štábu OSSR v znamení oceňovaní, vyhodnotení ale aj úloh 4Veliteľské zhromaždenie náčelníka Generálneho štábu OSSR v znamení oceňovaní, vyhodnotení ale aj úloh 4Veliteľské zhromaždenie náčelníka Generálneho štábu OSSR v znamení oceňovaní, vyhodnotení ale aj úloh 5Veliteľské zhromaždenie náčelníka Generálneho štábu OSSR v znamení oceňovaní, vyhodnotení ale aj úloh 5Veliteľské zhromaždenie náčelníka Generálneho štábu OSSR v znamení oceňovaní, vyhodnotení ale aj úloh 5Veliteľské zhromaždenie náčelníka Generálneho štábu OSSR v znamení oceňovaní, vyhodnotení ale aj úloh 5

Autor: OOd NGŠ , Foto: OOd NGŠ-PP - Dátum: 06.02.2019
Čítanosť: 10015
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share